Festivalul de folclor "Busuiocul Remeţean"

FESTIVALUL DE FOLCLOR “BUSUIOCUL REMEŢEAN”
Ediţia a 4-a
09 septembrie 2012
Remetea Mare- judeţul Timiş

“Folclorul este un mijloc important de consolidare a identităţii culturale iar din acest motiv considerăm că merită să-i acordăm un interes aparte. Aşa am decis, în anul 2009, să iniţiem şi să susţinem acest festival destinat promovării tezaurului spiritual.
Festivalul Folcloric “Busuiocul Remeţean” este o adevărată sărbătoare a cântului, dansului şi portului popular şi aduce pe scenă ansambluri folclorice, dansatori şi solişti de marcă”- Horaţiu Rada – iniţiator “Busuiocul Remeţean, preşedinte Rotary Cetate Timişoara 2012-2013.

Încă de la prima ediţie, Clubul Rotary Cetate Timişoara este organizatorul principal al acestui eveniment. Ediţia din acest an beneficiază de sprijinul Asociaţiei “Salvaţi-i pe cei singuri”şi al Primăriei Remetea, în parteneriat cu Radio Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş.
Pe afişul acestei a 4-a ediţii sunt prezente ansamblurile: Ghiocelul din comuna Giroc, Cununa Timişului din comuna Ghiroda, Moşniţana din comuna Moşniţa, ansamblurile de dansuri populare din Traian Vuia, Deta şi cel al etniei de sârbi din Recaş, Doina Aiudeana din localitatea Aiud şi ansamblul gazdă - Flori Remeţene din comuna Remetea.
Invitaţii speciali ai evenimentului sunt : Florin Boita, Pera Todorovici, Traian Inea – interpretul celebrului cântec “Puşca şi cureaua lată” şi Valeria Codureanu.
Festivalul va începe duminică la ora 15.00 cu tradiţionala defilare a alaiului de invitaţi de la Primăria Remetea la biserica ortodoxa, cu punct final Căminul Cultural unde este amenajată scena de spectacol. Deschiderea oficială va avea loc la ora 16.00.

Festivalul Folcloric "Busuiocul Remeţean" a început să îşi scrie paginile de istorie la iniţiativa unor oameni iubitori de artă populară, din dorinţa de a promova portul şi dansul popular. În fiecare an, evenimentul s-a bucurat de un public tot mai numeros, ceea ce pentru localitatea Remetea Mare, a însemnat atât un plus cultural cât şi unul de imagine. Clubul Rotary Cetate Timişoara, în calitate de organizator principal, alături de Asociaţia “Salvaţi-i pe cei Singuri”şi de Primăria comunei Remetea Mare, îşi doresc ca acest eveniment cultural să crească în fiecare an şi să aducă folclorul în inimile cât mai multor spectatori.