Simpozionul Internaţional de Pictură „Dunăre ART” 2014, ediţia I

Nume importante ale picturii contemporane româneşti şi internaţionale și-au împărtăşit reciproc experienţa şi expertiza culturală, întâlnindu-se într-un mod fericit într-un loc de poveste, la Cazanele Dunării. Cei 14 artişti participanţi au fost găzduiţi de Pensiunea Mraconia, situată în golful Dunării ce poartă acelaşi nume, şi timp de zece zile au participat la excursii de grup, workshop-uri artistice, au făcut documentare, meditaţie, studiu şi incursiuni în natură, și-au umplut sufletele de inspiraţie într-un spaţiu peisagistic de excepţie.

Frumuseţea şi unicitatea Cazanelor Dunării trebuie cunoscute nu doar de turişti ci şi de artişti, cei care transmit mai departe peisajele miraculoase şi culorile, care pun în pânzele lor toată splendoarea unui loc binecuvântat, cum este Mraconia. Schimbul de idei între generaţii şi între artişti proveniţi din diverse culturi europene va genera cu siguranţă conexiuni spirituale valoroase. Sunt fericit că pot să le ofer un spaţiu în care să creeze şi să se desfăşoare, din care să plece cu bagaj emoţional atât de necesar oricărui creator de artă.” – Horaţiu Rada – organizator, manager general Cons Electrificarea Instal.

Artiştii invitaţi la Mraconia provin din Austria, Bulgaria, Letonia, Lituania, România şi Serbia, având statut de profesionişti şi fiind recunoscuţi pentru activitatea lor, prin premii şi prezenţe în galerii de artă naţionale şi internaţionale.

Simpozionul a fost organizat de C.E.I. Grup, cu susţinerea Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Timişoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest şi cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Am un sentiment de bucurie şi de satisfacţie la gândul că există oameni dispuşi să susţină arta şi actul artistic. Este salutară orice iniţiativă de încurajare a schimburilor culturale artistice produse între artişti internaţionali care vor să descopere România. Mă bucur mult că va avea loc această experienţă artistică în plein-air, într-un cadru natural special şi în condiţii excelente pentru artişti.„ Janos Szekernyes – preşedinte UAPT.

Partenerii media ai evenimentului de la Mraconia au fost Radio România Cultural, TVR Timişoara şi pressalert.ro.

Simpozionul „Dunare ART” a debutat marţi, 30 septembrie 2014, cu o excursie pe Dunăre şi o cină festivă de bun venit. Pe 2 octombrie 2014 a fost programat un workshop moderat de Sorin Nicodim cu tema „Interferenţe culturale internaţionale - Carte de vizită vizuală (albume, cataloage, proiecţii, discuţii), cu participarea artiştilor plastici prezenţi în simpozion. În 5 şi 7 octombrie 2014 au avut loc două dezbateri moderate de dr. Gabriel Kelemen : „Materie, Apă, Simbol” şi „Atlantida Banatului de Severin, Misterele Cazanelor Dunării, Ada Kaleh”. Pe 8 octombrie a fost programată închiderea festivă a simpozionului, cu un vernisaj al lucrărilor artiştilor prezenţi.

Participanţi

01. Carmen Ioana Anutza Austria
02. Ioan Burlacu Romania
03. Ruta Eidukaityte Lithuania
04. Antra Ivdra Latvia
05. Ieva Liepina Latvia
06. Rafael Matiaş Romania
07. Jurate Mitaliene Lithuania
08. Sorin Nicodim Romania
09. Miroslava Rakovic Serbia
10. Andrei Rosetti Romania
11. Adrian Sandu Romania
12. Ivan Velchev Bulgaria
13. Geanina Iustina Ivu Romania
14. Nicolae Ungar Romania

Dr. Gabriel Kelemen – critic de artă, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă

Amalia Matei - coordonator proiect
Sorin Nicodim – curator

Horaţiu Rada – organizator, manager general Cons Electrificarea Instal.

Programul în format PDF

 

În 4 octombrie 2014, la Mraconia, a avut loc o conferinţă de presă cu artiştii prezenţi şi invitaţii.

Apariții în presă: